Laboratoriumonderzoek en de zorgverzekeringen

Heeft u laboratoriumonderzoek nodig?
Uw huisarts werkt daarvoor samen met de laboratoria van de Stichting Huisartsenlaboratorium UD. Dit is handig voor u en uw huisarts, en het is ook nog eens voordelig¹. Hier leggen we graag uit hoe de vergoedingen via de zorgverzekeringen werken.


Wie mag laboratoriumtests uitvoeren?
Elk medisch laboratorium dat is geaccrediteerd volgens ISO15189-normen mag laboratoriumonderzoeken uitvoeren die in aanmerking komen voor vergoeding door de zorgverzekeringen.


Vrije artsenkeuze
Uw huisarts adviseert en gelukkig mag u zelf bepalen waar u uw laboratoriumonderzoek wilt laten uitvoeren. Dat noemt men ‘vrije artsenkeuze’.

Het 'Eigen Risico' en de kosten voor laboratoriumonderzoek.
Als uw huisarts laboratoriumonderzoek voor u aanvraagt, vallen deze onder uw 'Eigen Risico'. Dit betekent dat u de kosten voor laboratoriumonderzoek zelf moet betalen totdat u volledig gebruik heeft gemaakt van uw Eigen Risico. Pas als uw Eigen Risico volledig is gebruikt, kunt u aanspraak maken op vergoeding door uw zorgverzekering.


Wat vergoedt de zorgverzekering nadat het Eigen Risico geheel besteedt is?
De hoogte van de vergoeding hangt af van het type zorgverzekering dat u heeft afgesloten.



Van wie krijgt u de rekening voor laboratoriumonderzoek?
U kunt de rekening voor laboratoriumonderzoek op twee manieren ontvangen:

  • Het laboratorium stuurt de rekening rechtstreeks naar u. U dient de rekening in bij uw zorgverzekering maar u betaalt zelf. Zolang uw Eigen Risico niet volledig is opgebruikt, wordt er niets vergoedt.  De zorgverzekeraar registreert de kosten wel als 'besteed Eigen Risico'. Als u uw Eigen Risico volledig heeft gebruikt, zal de zorgverzekeraar de kosten vergoeden volgens de afspraken in uw polis.

  • Het laboratorium stuurt de factuur via de zorgverzekeraar naar u. Als u uw Eigen Risico nog niet heeft opgebruikt, zal de zorgverzekeraar de rekening rechtstreeks van uw bank afschrijven en de kosten onder uw Eigen Risico registreren.

Altijd betaalbaar!
De Stichting Huisartsenlaboratorium UD belooft dat de kosten voor het uitgevoerde laboratoriumonderzoek nooit hoger zullen zijn dan de door de zorgverzekeraars zelf daarvoor vastgestelde vergoedingen.

Niet voor niets luidt ons adagium ‘Gezond Zijn Doen We Samen’.

Laboratoriumonderzoek en Zilveren Kruis en de andere Achmea zorgverzekeringen

Waarom de rekening in 2024 niet via de Zilveren Kruis / Achmea? en wél via alle andere zorgverzekeraars….
In voorgaande jaren 2022 en 2023 hadden wij een (betaal)contract met Zilveren Kruis. Onder dat contract brachten wij de kosten voor laboratoriumonderzoek rechtstreeks bij Zilveren Kruis in rekening. Wij stuurden de rekening naar Zilveren Kruis, Zilveren Kruis betaalde aan ons, informeerde u daarover en incasseerde het Eigen Risico van uw bankrekening wanneer u uw Eigen Risico nog niet besteed had. Het gemak dient de mens nietwaar?

Voor het jaar 2024 verlangde Zilveren Kruis een contract van ons met een ‘omzetplafond’ dat veel te laag was om alle patiënten die naar ons verwezen worden te behandelen. In 2023 heeft zo’n contract ons financieel al in de problemen gebracht. Wij hebben Zilveren Kruis gevraagd om nu geen of een reëel omzetplafond te bieden, maar daartoe was Zilveren Kruis niet bereid. We hebben daarom moeten besluiten om voor 2024 niet opnieuw een contract te sluiten met Zilveren Kruis. Als we dit wél zouden hebben gedaan, dan zouden wij halverwege het jaar al geen zorg meer kunnen verlenen of wij zouden moeten besluiten de zorg gratis te gaan verlenen. Je zult wel begrijpen dat ook wij niet voor niets kunnen werken: onze medewerk(st)ers moeten óók eten, wonen, verplaatsen, schoolgeld voor hun kinderen betalen, enzovoorts.

Selectief inkoopbeleid Zilveren Kruis
Zilveren Kruis noemt haar beleid ‘Selectief Inkopen’. Zilveren Kruis doet het daarmee ons inziens ten onrechte voorkomen alsof zij het door het door hen gevoerde beleid van ‘selectieve inkoop’ de premies van de verzekeringen laag kan houden. Wij menen dat Zilveren Kruis door dit ‘selectief inkoopbeleid’ de zorg voor u verarmt (waarover hierna meer).

Hoe krijgen Zilveren Kruis / Achmea verzekerden nu de rekeningen?
Vanwege het ontbreken van een contract, sturen wij Zilveren Kruis verzekerden de rekeningen voor laboratoriumonderzoek in 2024  rechtstreeks. Daar worden Zilveren Kruis verzekerende niet slechter van, integendeel Zilveren Kruis verzekerden worden er ons inziens beter van.

Huh? Zorg verarmen? Hoe zit dat dan?
De huisarts kan direct zelf in de praktijk bloed afnemen als de huisarts dat nodig acht. Dat doet de huisarts in samenwerking met de Stichting Huisartsenlaboratorium UD / U-Diagnostics Lab. De bloedafnames worden dagelijks door de laboratoria opgehaald en de uitslagen dezelfde dag nog uitgegeven. De huisarts mag voor het doen van bloedafnames één consult bij de zorgverzekeraars in rekening brengen in plaats van dat u daarvoor moet betalen (deze afname gaat dus níet ten laste van uw Eigen Risico; enkel het onderzoek gaat ten laste van het Eigen Risico).

Als het aan de Zilveren Kruis ligt, gaat u voor bloedafnames naar een van de prikposten van ‘gecontracteerde zorgverleners’. Prikposten die veelal op beperkte tijden toegankelijk zijn en wellicht ook slechter voor u bereikbaar zijn dan uw eigen huisarts. Wanneer u daar naartoe gaat, kan er ook voor het doen van bloedafnames kosten in rekening gebracht worden. Dat kost Zilveren Kruis dan niks omdat dit veelal ten laste komt van uw Eigen Risico. Voor u is dit wel een minder aantrekkelijke optie omdat de afname dan ten laste kan worden gebracht van uw Eigen Risico. Voor Zilveren Kruis is dit financieel juist een aantrekkelijke variant omdat zij (zolang het eigen Risico niet volgelopen is) geen kosten hoeft te maken voor de afname.

Oók belangrijk; stel u bent slecht ter been, u heeft geen eigen vervoer, kan daarom moeilijk bij een prikpost van Zilveren Kruis komen. Of de ziekte waar u aan leidt, ontwikkelt zich in de tijd nodig om bij een prikpost te kunnen komen zo snel dat u er ernstige gevolgen aan overhoudt omdat het behandelplan niet op tijd opgestart kan worden?

Dát allemaal samen noemen wij zorgverarming.

Vrije artsenkeuze
Uw huisarts adviseert en gelukkig mag u zelf bepalen waar u uw laboratoriumonderzoek wilt laten uitvoeren. Wilt u dat tóch laten doen via een prikpost aangewezen door Zilveren Kruis, vraag uw huisarts dan om een verwijsbrief voor die prikpost.

Onze belofte
Samen met uw huisarts zetten wij ons in u de allerbeste laboratoriumdiagnostiek te bezorgen die er is. Zodat uw huisarts u de voor u beste behandeling kan voorschrijven. De kosten voor het laboratoriumonderzoek zijn hetzelfde als, of in ieder geval niet hoger dan, de door Zilveren Kruis gecontracteerde laboratoria. Daar mag u ons aan houden. En wanneer u bij uw huisarts bloed laat afnemen brengen wij u géén afnamekosten in rekening.

Want Gezond Zijn Doen We Samen!